Acne en Onzuiverheden

Het hebben van acné en onzuiverheden is heel vervelend en het brengt vaak gevoelens van onzekerheid met zich mee. Graag wil ik wat meer informatie geven over wat acné nou eigenlijk precies is en wat je er aan kunt doen.

Wat is Acné en wat zijn de oorzaken?
Acné is een aandoening van de talgklieren. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg. Als de talgkliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaat acné. Bij acné ontstaan er puistjes in bijvoorbeeld het gezicht, op de rug of op de borst.

Acné ontstaat meestal door een combinatie van factoren: een verhoogde talgproductie, verstoring van het afschilferen van dode huidcellen, een afsluiting van het talgklierkanaal en/of door bacteriën die van nature in haarzakjes en in talgklieren aanwezig zijn. Hormonale schommelingen kunnen acné beïnvloeden en ook erfelijkheid speelt een rol. Daarnaast kunnen bepaalde voeding zoals zuivelproducten, verkeerde huidverzorging, stress en zelf puistjes uitdrukken acné verergeren.

acnevolwassenen-260x170

Behandeling van Acné
Het is verstandig om niet te lang te wachten met behandeling van acné, om huidschade en littekens zoveel mogelijk te voorkomen. Veel mensen hebben de neiging om eerst- soms jarenlang- allerlei middeltjes van de drogist of van de huisarts uit te proberen. Soms pakt het goed uit, maar het kan ook zijn dat de producten te agressief of juist te vet zijn voor de huid. Acné kan verergeren bij uitdrogende producten, omdat talgkliertjes reageren en compenseren met extra aanmaak van talg. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht.

Als je bij Peeling & Healing voor een acné-behandeling komt, zoeken we naar de mogelijke oorzaken van je onzuivere huid. Ik behandel niet alleen de symptomen maar kan je ook helpen zoeken naar een oplossing om nieuwe onzuiverheden te voorkomen. Wat speelt er precies en wat heeft je huid op het moment nodig? Valt er winst te behalen met voeding? Of welke producten kan je het best gebruiken of achterwege laten?

Het aantal behandelingen is vooraf niet exact aan te geven. Verbetering van de huid kan snel zichtbaar zijn, maar het kan soms ook even duren. Dit is afhankelijk van de ernst van de acné en de beïnvloedende factoren. Bij actieve acné kun je het beste elke 4 weken een behandeling ondergaan. Zodra de acné niet meer actief is, is het raadzaam om iedere 2 a 3 maanden een onderhoudsbehandeling te ondergaan. Geleidelijk zul je merken dat de huid rustiger, gladder en egaler wordt. De hoeveelheid puistjes en mee-eters zullen geleidelijk afnemen.

Body care - Female teenager cleaning face

Wat kan je zelf doen?

Tip 1: Reinigen
Reinig ’s ochtends en ’s avonds je huid met een milde reiniger. Veel producten tegen acné die je bij de drogist kunt kopen zijn agressief en verergeren juist de acné. Gebruik daarom alleen een mild natuurlijk reinigingsproduct. Alleen water is niet voldoende om het gezicht goed te reinigen. Daarnaast werken op een schoon gezicht de huidverzorgingsproducten beter.

Tip 2: Exfoliëren
Bij acné en een vette huid is het belangrijk om de dode huicellenlaag mooi dun te houden. Hiermee voorkomt je mee-eters. Gebruik 1 a 2 keer per week een zachte peeling of scrub die overtollige huidcellen verwijderen, talg oplossen en ontstekingen remmen. Daarnaast stimuleert dit de celvernieuwing, verbetert de bloedsomloop en herstelt de natuurlijke glans van de huid. Bij actieve acné met veel ontstekingen kan je beter kiezen voor een peeling i.p.v. een scrub om verdere huidirritatie te voorkomen.

Tip 3: Kalmeren
Breng 1 a 2 keer per week een zuiverend/ kalmerend masker aan.

Tip 4: Verzorgen
Breng de talgproductie van je huid in balans met een goede, niet vette, 100% natuurlijke dag- en nachtcrème. Kies een crème die huidirritaties en infecties op een milde wijze bestrijden.

Tip 5: Vermijd Make-up
Hoe moeilijk ook, zeker omdat je de acné graag wil verbergen, is het belangrijk dat je de poriën niet afsluit door er een laag make-up op aan te brengen. Als je een keer uit gaat en je toch wat wil camoufleren kies dan voor een product wat 100% natuurlijk is. Breng dit het liefst alleen aan op plekjes waar het echt nodig is.

Tip 6: Vermijd Suiker
Een snelle stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op acné. Door deze suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. De insuline stimuleert de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt. Een verhoogde talgklierproductie zorgt op zijn beurt voor een toename van de acné. Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor deze snelle stijging van het glucosegehalte in het bloed. In suikerrijke drankjes, wit brood en snacks (zoals chips) zitten onder andere enkelvoudige koolhydraten.

Tip 7: Vermijd zuivel
Uit onderzoek is gebleken dat acné verergert bij het drinken/eten van veel melkproducten. Hormoonachtige stoffen in melkproducten blijken hier onder andere de oorzaak van te zijn. Zuivel zit in principe vol met hormonen. Dit komt doordat melk veelal komt van koeien die zwanger zijn, of net gebaard hebben. Melk bevat daardoor een pittige dosis boviene oestrogeen en progesteron. Je lijf neemt deze op en op den duur kan dit bij grootverbruik jouw hormoonbalans verstoren.
Daarnaast kan acné verergeren door de eiwitten in melk en de invloed van melk op een snelle stijging van het glucosegehalte, wat de talgproductie stimuleert. Zoals je inmiddels weet is overmatige productie van talg een van de belangrijkste oorzaken van acné. Probeer eens melk, kaas en andere zuivelproducten 30 dagen uit je voedingspatroon te weg laten om je acné te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Neem ook eens een kijkje op www.personalfoodcoaching.nl Daar staan een aantal heerlijke recepten zonder zuivel en suiker!

Tip 8: Drink veel water!
Zuiver je huid door veel water te drinken.

Tip 9: Schoon kussensloop
Verschoon je kussensloop 2 tot 3 keer per week om vuil en bacteriën tot een minimum te beperken.

Tip 10: Bewegen
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, bijvoorkeur in de buitenlucht, zodat je voldoende afvalstoffen kwijt raakt.

Tip 11: Ontstress
Stress (en te weinig slaap) heeft een negatieve invloed op acné. De doorbloeding van je huid is minder goed tijdens een stresssituatie, waardoor afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Daarnaast maakt stress de huid ook vatbaarder voor bacteriën, waardoor acné kan verergeren. Zorg dus voor voldoende ontspanning!

Zoals je ziet kan je zelf genoeg doen om acné en onzuiverheden te voorkomen of te verminderen. Maak een afspraak voor een acné-behandeling en vraag om een passend advies op maat voor een optimaal resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s