Huidveroudering

Wat is huidveroudering en waarom krijg je rimpels?
Naarmate we ouder worden verandert onze huid. We krijgen niet alleen rimpels, maar de huid wordt ook valer en doffer en gaat soms plaatselijk verkleuren. Het stofwisselingsproces en de celvernieuwing in de huid wordt trager. Als gevolg van het huidverouderingsproces wordt de huid minder goed doorbloed. Dit betekent dat er minder aanvoer is van zuurstof en minder afvoer van afvalstoffen. Bovendien gaat de huid minder vocht vasthouden en verliest ze haar spankracht. Ook kunnen de vaatwanden van de haarvaatjes verzwakken, waardoor deze zichtbaar worden. Daarnaast kunnen er pigmentvlekken ontstaan als gevolg van een ontregeling van het melaninegehalte, de stof die zorgt voor de natuurlijke bescherming tegen UV-stralen. Als gevolg van dit alles gaat de huid rimpels vertonen.

Weleda huidveroudering kopie

Kan je rimpels voorkomen?
Huidveroudering is een volkomen natuurlijk proces dat zich vroeg of laat bij iedereen voltrekt. In welke mate en wanneer is bij iedereen verschillend. Rimpels voorkomen is dus niet mogelijk. Je kunt echter wel het proces op een natuurlijke manier vertragen met een aangepaste levensstijl en de juiste verzorgingsproducten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vroegtijdige huidveroudering o.a. veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Dit zijn kleine deeltjes die vrijkomen bij de stofwisseling in ons lichaam. Om hun schadelijke effect te neutraliseren, maakt ons lichaam antioxidant-enzymen aan. Factoren zoals luchtvervuiling, UV-stralen, stress, roken en alcohol veroorzaken echter een explosieve groei van vrije radicalen, waardoor ze niet voldoende geneutraliseerd kunnen worden. Het teveel aan vrije radicalen kan gezonde cellen beschadigen en schade toebrengen aan de huid en bindweefsels, waardoor rimpels en andere tekenen van huidveroudering ontstaan.

Gelukkig kunnen we ons lichaam helpen om zich te wapenen tegen het effect van vrije radicalen door te kiezen voor voeding en verzorgingsproducten die rijk zijn aan antioxidanten. Dit zijn combinaties van vitaminen en mineralen die, net als de enzymen in ons lichaam, de aanmaak van vrije radicalen tegenhouden en ze neutraliseren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de vitamine C, E en carotenoïden een sterk antioxidatieve werking hebben. Andere antioxidanten zijn de mineralen selenium, chroom, zink en sommige polyfenolen.

Tips tegen rimpels
Een wondermiddel tegen rimpels en huidveroudering bestaat niet. En dat is ook helemaal niet nodig, want ouder worden hoort gewoon bij het leven. Je hebt echter zelf wel een grote impact op het moment en de manier waarop je veroudert. Met deze tips blijft je huid haar natuurlijke uitstraling en vitaliteit zo lang mogelijk behouden.

· Kies voor voeding die rijk is aan anti-oxidanten
Eet veel groenten en fruit, vooral de felgekleurde varianten zoals tomaten, wortelen en blauwe bessen.

· Gebruik aangepaste verzorgingsproducten
De oudere huid is vooral gebaat bij een milde, natuurlijke verzorging met werkzame oliën en plantenextracten die de celvernieuwing stimuleren en antioxiderende eigenschappen bevat.

· Jong geleerd is oud gedaan
Het beste pas je je verzorgingsproducten aan zodra de eerste tekenen van huidveroudering zich voordoen. Meestal begint dit rond je vijfentwintigste levensjaar in de zone rondom de ogen.

· Drink veel water
Probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken om je huid te hydrateren.

· Wees voorzichtig met blootstelling aan de zon
Veelvuldige blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Probeer de volle zon zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende bescherming.

· Ga regelmatig naar een schoonheidssalon
Geef je huid regelmatig een flinke boost. En laat je huid in de gaten houden zodat je verzorgingsproducten altijd goed aansluiten bij de conditie van je huid op dat moment.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s