Droge Huid

Voelt je huid schraal, trekkerig en droog aan of vertoont ze schilfers, lijntjes of barstjes? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een droge huid.

Wat is een droge huid?
De huid vormt de overgang tussen ons lichaam dat gemiddeld voor 60% uit water bestaat en de ‘droge’ buitenwereld. Omdat de huid ervoor moet kunnen zorgen dat we zowel stoffen kunnen opnemen als uitscheiden, vormt ze geen hermetisch afgesloten laag. Hierdoor verdampen onze waterreserves dagelijks deels door de huid heen. Een van de belangrijkste functies van de huid is ervoor zorgen dat het natuurlijke vochtverlies tot een minimum wordt beperkt. Hiervoor zorgt de opperhuid of epidermis, waarvan de buitenste laag bestaat uit hoorncellen. De hoornlaag is rijk aan eiwitten met een vochtvasthoudende werking. De cellen worden samen gehouden door vetachtige stoffen die weinig vocht doorlaten. Het resultaat is een hechte structuur die zorgt voor een goede vochtreserve in de huid.
Bij een droge huid bevat de opperhuid te weinig vetten. Ook kan het zijn dat de hoornlaag onvoldoende eiwitten bevat. Als gevolg hiervan houdt de huid te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Daarnaast speelt ook de productie van talg of huidsmeer een belangrijke rol bij een droge huid. Een droge huid wordt ook een vetarme huid genoemd.

afb droge huid

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?
Hoewel een droge huid aangeboren kan zijn, is dit meestal het gevolg van verkeerde gewoonten bij de dagelijkse huidverzorging en/of je leefgewoonten. De belangrijkste oorzaken van een droge huid zijn:
Bepaalde douche- of badgewoonten
De combinatie van zepen, badproducten en douchegels met agressieve wasactieve stoffen en erg warm water verwijdert niet alleen vuil, maar kan ook de zuurmantel van onze huid aantasten. Deze beschermende laag bestaat uit lichaamseigen zure stoffen die o.a. in andere zweet, talg en de hoorncellen terug te vinden zijn. Nadat je uit de douche komt, verdampt er bovendien nog heel wat water uit de huid. Door frequent te douchen of baden met te warm water en hierbij bepaalde producten te gebruiken is de kans groot dat je huid uitdroogt.
Het gebruik van bepaalde cosmeticaproducten
Ook synthetische ingrediënten in verzorgende crèmes of lotions kunnen zuurmantel van je huid aantasten. Dit geldt vooral voor bepaalde parfumstoffen en conserveringsmiddelen. Hierdoor kan de huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende uitoefenen, met een nog drogere huid als resultaat.
Voeding en levensstijl 

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde vetten kan ervoor zorgen dat deze stoffen ook te weinig in je huidcellen aanwezig zijn. Een onevenwichtige voeding kan dus een van de oorzaken zijn van een droge huid. Ook door te weinig te drinken en te roken kan je je huid van binnenuit uitdrogen.
Je leeftijd 

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droger door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit is een natuurlijk proces. Vooral tijdens en na de overgang merken veel vrouwen dat hun huid een stuk droger aanvoelt. Het oestrogeen neemt af, waardoor de huid dunner en droger wordt.
Gure weersomstandigheden 

Koude temperaturen, wind en droge lucht drogen de huid extra uit van buitenaf. Tijdens de winter kan je huid dus nog droger aanvoelen.
Blootstelling aan zonlicht 

Ook teveel zonlicht kan de huid uitdrogen.
Droge lucht in huis
Een ideale luchtvochtigheid in huis zit rond de 45 à 50%. Heb je een lager luchtvochtigheidsgehalte, dan kan dit er voor zorgen dat je huid droger wordt. Meestal zijn centrale verwarming en airconditioning de boosdoeners. Een luchtbevochtiger of bakjes met water lossen het probleem vaak op.
Stress 

Onderzoek toont aan dat stress niet alleen de huidfuncties verstoort, maar ook een invloed heeft op de aanmaak van de proteïnen in de huid die helpen om het vocht vast te houden.
Een gevoelige huid
Bij een gevoelige huid is het afweermechanisme dat je lichaam beschermt tegen prikkels van buitenaf verstoord. Een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Een droge en gevoelige huid gaan dus vaak samen.
Erfelijkheid 

Een droge huid kan erfelijk bepaald en dus aangeboren zijn. In dat geval is dit meestal al vrij snel duidelijk na de geboorte. Vaak zijn de ouders al vertrouwd met het fenomeen zodat er al van bij de eerste levensjaren voor een aangepaste verzorging wordt gekozen.

Wat te doen tegen een droge huid?
De oorzaken kunnen zowel van buitenaf als van binnenuit komen. Het verzorgen van de droge huid houdt dus meer in dan enkel het smeren van een aangepaste crème. Met een paar handige tips kan je zelf al heel wat bereiken. Heb je echter last van een extreem droge huid die neigt naar eczeem of psoriasis, dan raad ik je aan om een dermatoloog te raadplegen.

Dit zijn 5 tips om de droge huid te verzorgen:
Vind de oorzaak 

Een droge huid kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een gevoelige huid. In dat geval reageert je huid sterker dan normaal op prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld synthetische ingrediënten in wasmiddelen of cosmetica.
Pas je douche- of badritueel aan 

Door frequent te douchen of baden met te warm water droogt je huid uit. Zet de temperatuur van je douchekraan maximum op 37 graden en probeer het contact met het water zo kort mogelijk te houden. Gebruik natuurlijke, milde douchecrèmes met wasactieve stoffen op basis van suiker en kokos die de beschermlaag van je huid niet aantasten maar juist verrijken. Verzorg je huid na het douchen met een natuurlijke bodylotion of huidolie.
Kies voor aangepaste gezichtsverzorging
De huid van je gezicht vraagt extra aandacht, zeker bij een droge huid. Kies voor zachte natuurlijke verzorgingsproducten met vochtregulerende plantenextracten en voedende plantaardige oliën. Op die manier wordt je huid voldoende gevoed en raakt ze niet belast met mogelijk irriterende stoffen, zoals synthetische parfumstoffen en bewaarmiddelen.
Voed je huid van binnenuit en kies voor een gezonde levensstijl
Drink dagelijks 1.5 tot 2 liter water en zet voldoende proteïnen en gezonde vetten rijk aan omega-3 vetzuren op het menu. Bonen, eieren, zalm, sardientjes en makreel zijn goede leveranciers van deze stoffen. Zorg er verder ook voor dat je voldoende ontspanning, beweging en nachtrust krijgt. Ook stoppen met roken doet wonderen voor je huid.
Bescherm jezelf tegen gure weersomstandigheden
Koud en guur weer? Zorg dan voor extra bescherming, vooral voor je gezicht, lippen en handen. Dit kan bijvoorbeeld met een natuurlijke lippenbalsem, coldcream en handcrème. Voor onderweg kan een handige alles-in-één crème voor de nodige bescherming zorgen.

Bij Peeling & Healing geef ik je graag voorlichting en een persoonlijk productadvies om dit probleem op te lossen. Een hoogwaardige, voedende behandeling kan de huid al een ware boost geven. Zeker nu er kouder weer aan zit te komen is dit geen overbodige luxe!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s