Weleda Planten

Wil je meer weten over de verschillende hoofdplanten en bomen die gebruikt worden in de producten van Weleda? Lees dan verder!

AMANDEL
De amandelboom wordt al meer dan vierduizend jaar gekweekt en voelt zich vooral thuis in het Middellandse Zeegebied, Californië, en Oost- en Centraal-Azië. Kenmerkend voor deze boom is de weelderige zee van witte en roze bloemen die o.a. door Vincent van Gogh prachtig in beeld werden gebracht.

Omdat de tere bloesems de kou niet kunnen doorstaan, zoekt de amandelboom veel zon op. De amandelvruchten groeien pas vanaf drie tot acht meter hoogte, tussen de vele bladeren die hen als kleine speren omringen, zodat alleen de warmte van het zonlicht er doorheen kan dringen.

De fluwelige steenvrucht van de amandelvrucht heeft weinig vruchtvlees, dat snel verdort en een harde noot omhult. Deze noot, die zelf dus al door een soort schil wordt omringd, vormt op zijn beurt de moeilijk te doordringen bescherming van de zachte pit. In deze goed opgeborgen en van buiten afgegrendelde pit slaat de amandelboom zijn kostbare olie op. Kortom, als er één vrucht is die de grens tussen buiten en binnen doeltreffend bewaakt, dan is het wel de amandel.

Amandelolie is rijk aan mineralen, eiwitten en tal van andere werkzame stoffen. Onverzadigde vetzuren versterken de hydrolipidenfilm op de huid en beschermen tegen uitdroging. Vitamine E is een bekende antioxidant die vrije radicalen aanpakt en zo het verouderingsproces van de huid tegengaat. Aangezien de structuur van de olie lijkt op die van de buitenste huidlagen, kan de huid de ingrediënten goed opnemen.


IRIS
De irisplant is niet alleen gracieus en decoratief, ze heeft ook een unieke eigenschap: haar vermogen om vocht te reguleren. Iriswortels maken voortdurend waterhoudend slijm en waterabsorberende substanties aan, zoals suiker en zetmeel. Hierdoor is de plant in staat om vocht op te slaan en het pas aan te spreken wanneer dit nodig is. Een teveel aan water daarentegen wordt uitgescheiden via het gestroomlijnde geheel van bladeren, steel en uniek gevormde bloemen. Dit maakt dat de iris zowel in zeer droge als zeer vochtige omstandigheden gedijt. De plant is daarom het ideale rolmodel voor de huid als het aankomt op het in evenwicht houden van de vochtbalans.


VIJGENCACTUS
Deze biologische en veganistische vijgencactus hydrateert je huid intensief. De vijgencactus is een natuurlijke expert in het opslaan van vocht. Dankzij zijn hoge gehalte aan vochtvasthoudende verbindingen zoals polysachariden, stimuleert hij het natuurlijke vermogen van de huid om vocht op te slaan. Na de behandeling voelt je huid gehydrateerd, fris en superzacht aan.


WILDE ROZEN
Rosa Mosqueta of wilde roos houdt het evenwicht tussen zachtheid en robuustheid, veeleisendheid en flexibiliteit. De waardevolle Rosa Mosqueta-olie wordt verkregen uit de rozenbottel via koude persing. De olie is rijk aan essentiële vetzuren en helpt de huid bij het versterken van haar natuurlijke barrièrefunctie. Ze staat bekend vanwege haar verzachtende werking bij littekenweefsel, striemen en pigmentvlekken. De olie bevat vitamines A en E, die de eerste tekenen van huidveroudering verzachten. Dankzij haar samenstelling is ze uitermate geschikt voor elke huid die extra energie, bescherming en voeding kan gebruiken.


GRANAATAPPEL
Zowel in de Bijbel, als in Griekse mythen en het Oude Egypte vind je de granaatappel terug als symbool voor vruchtbaarheid, schoonheid en levenskracht. De vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-West Azië maar wordt vandaag de dag vooral geteeld in het Middellandse Zeegebied. De granaatappels die Weleda gebruikt worden biologisch geteeld en met de hand geplukt. Een granaatappelpitje bevat 12 à 20% olie. Om 1 kg olie te verkrijgen zijn ongeveer 500 kg granaatappels nodig.

De granaatappel heeft een nogal stekelig en eerder droog uiterlijk. De inhoud is echter des te verrassender met het rijke en goed gevulde rode vruchtvlees en de talrijke zaadjes die lijken op kleine, sappige bessen. De plant kan tot tweehonderd jaar oud worden.

De granaatappel is niet alleen erg gezond om te eten, maar vormt ook een uitstekende bron van ingrediënten voor natuurlijke verzorgingsproducten voor de rijpere huid. De kostbare granaatappelpitolie revitaliseert de huid dankzij de antioxiderende en regenererende eigenschappen. Granaatappelpitolie, rijk aan kalium, vitamine E, polyfenolen en essentiële vetzuren, heeft sterke antioxidatieve eigenschappen en een intens voedende werking. De olie stimuleert de celvernieuwing en bevordert zo de natuurlijke regeneratie van de huid.


EVENING PRIMROSE
De dag loopt ten einde, de schemering breekt aan. Het geheimzinnige “blauwe uur” is begonnen. De afnemende lichtintensiteit is voor de Evening Primrose het signaal om open te gaan. Deze nachtbloeier heeft niet alleen een bijzondere bloeiwijze; ook het feit dat de bloemen in een heel korte tijdsspanne opengaan is uniek in de plantenwereld. Hieruit blijkt hoeveel dynamiek en kracht er in deze plant schuilgaat. Het bloeiproces, dat in de plantenwereld meestal gelijkmatig en nauwelijks zichtbaar verloopt, is bij de Evening Primrose wel goed zichtbaar: een ritmische afwisseling van verandering en stilstand, van dramatische momenten en spannende pauzes. Zodra ze eenmaal open zijn, lichten de grote gele bloemen op in de schemering. ’s Morgens duiken ze stralend op uit de duisternis en tegen de middag zijn ze al uitgebloeid. Zo slaat de Evening Primrose de brug tussen de oude en de nieuwe dag.

De oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige Evening Primrose (Oenothera biennis) stond reeds bij de Indianen gekend als voedende en helende plant. Zij maakten een poeder van de bloemen om de wondheling te bevorderen en smeerden het lichaam en de mocassins ermee in om geluk bij de jacht af te dwingen. Toen de plant ca. 400 jaar geleden naar Europa werd overgebracht, werd ze in het begin louter voor culinaire toepassingen gebruikt. De plant veroverde zijn plaats als groente en slaplant in de sier- en moestuinen van de 18e en 19e eeuw. Maar de Evening Primrose gaat liefst haar eigen weg. Zo is ze nu in heel Europa, het Nabije Oosten en Oost-Azië te vinden langs wegen, steen- en zandgroeves, stenen bruggen en tussen steenslag.

De Evening Primrose bloeit van de vroege zomer tot de late herfst en kan tot twee meter hoog worden. Door de hoogstaande bloemen en knoppen ligt het hoogtepunt bovenaan. De bladeren en de stam zijn bedekt met fluweelachtige haartjes. Voor de bestuiving is de teunisbloem erg kieskeurig. Door haar bijzondere bloeiwijze kunnen alleen insecten met lange zuigsprieten, zoals nachtvlinders of meekrapvlinders, de diep in de bloem verborgen nectar bereiken.

Teunisbloemolie bevat uitzonderlijk hoge concentraties aan essentieel linolzuur en gamma-linoleenzuur, wat ons lichaam minder en minder aanmaakt naarmate we ouder worden. Beide vetzuren spelen een belangrijke rol in het vetmetabolisme van de opperhuid en zijn absoluut onmisbaar in de aanmaak van de huidbarrière. De olie beschermt de huid tegen vochtverlies, maakt haar glad en stimuleert celgroei en celregeneratie. Zo stimuleert de bloem het metabolisme en de schoonheid van de rijpe huid die sneller uitdroogt.