Eet jezelf mooi!

In deze blog wil ik graag meer informatie geven over voeding omdat dit direct invloed heeft op de conditie van de huid. Ik heb gevraagd of een voedingsdeskundige, Marianne Elfrink van Personal Foodcoaching, hier meer over wil vertellen. Speciaal voor Peeling & Healing heeft zij een heerlijk recept ontwikkeld; een Glowing Beauty Shake! Bij regelmatige inname draagt deze shake bij aan een stralende huid. Vol toewijding en enthousiasme stond ze mij uitgebreid te woord over het effect van voeding op de huid.
Foto Marianne
Marianne: “Naast goed voor jezelf zorgen vanaf de buitenkant is het ook heel belangrijk om je huid (en haar) van binnenuit te voeden. Je bent namelijk wat je eet! Wanneer je leeft op suiker, junkfood, frisdrank & kant-en-klaarmaaltijden, zal zich dit op een negatieve manier vertalen naar je huid. Het is dus van groot belang om voor de juiste voeding te kiezen, zeker wanneer je last van huidproblemen hebt of hier gevoelig voor bent.

Binnen mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen merken dat hun huid enorm opknapt wanneer ze gezonder gaan eten en de richtlijnen uit het Puur Gezond & Slank 4-wekenplan volgen. Ook hoor ik vaak dat haren gaan glanzen & nagels sterker worden. Dit gebeurt overigens niet meteen, hiervoor moet je wel een langdurig gezonder eten. En met gezonder eten bedoel ik kiezen voor voedingsstofrijke, natuurlijke voeding. Geen pakjes of zakjes uit de fabriek, maar producten die hebben gegroeid & gebloeid in de natuur. Denk aan verse groenten, fruit, noten, zaden & pitten, maar ook aan kwalitatief goede eiwitten en gezonde vetten. Allemaal heel belangrijk voor de opbouw, het herstel en het onderhoud van je huid.
Onze huid is het grootste ontgiftende orgaan van ons lichaam. Wanneer je last hebt van voedingsintoleranties, hormonen die uit balans zijn, ontstekingen, stress, slaaptekort, spijsverteringsproblemen en uitdroging dan kan dit terug te zien zijn in de conditie van de huid. Net zoals de rest van ons lijf heeft onze huid genoeg energie uit voeding nodig om gezond te blijven; vooral B-vitamines, vitamines E, A & C, gezonde vetten, eiwitten en mineralen zoals selenium, magnesium, ijzer en zink spelen een belangrijke rol.

Hieronder vind je een overzicht van mijn favoriete voedingsmiddelen voor een stralende, zuivere & gezonde huid. Probeer dagelijks een aantal van deze ‘skinfoods’ op het menu te zetten en je zult zien dat je huid een boost krijgt!

Skinfoods:
· Gezonde vetten uit avocado, chia-zaden, pompoenpitten, kokos, rauwe cacao, lijnzaad(olie) en vette vis (zoals zalm, makreel etc.). We zijn onterecht bang gemaakt voor vet. We hebben de juiste vetsoorten heel hard nodig! Het is geraffineerde suiker waar voor opgepast moet worden (en wat ook een slechte invloed heeft op je huid). Gezonde vetten zorgen juist voor een stralende, zuivere en veerkrachtige huid. Daarnaast vind je in de meeste van deze voedingsmiddelen aanzienlijke hoeveelheden ijzer en zink; beiden enorm belangrijke mineralen voor een mooie huid, nagels en haren.

· Groene bladgroenten zoals spinazie, waterkers, snijbiet, boerenkool etc. Rijk aan vezels en een groot scala aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Een geweldige toevoeging aan salades en smoothies.

· Blauwe bessen en andere antioxidantrijke fruitsoorten zoals gojibessen, granaatappel, aardbeien & frambozen. Deze beschermen je huid van binnenuit tegen vrije radicalen (kleine, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten in het lichaam) en vertragen daarmee de cel-veroudering. Ook rijk aan antioxidanten zijn o.a. groene thee, rauwe cacao en bijna alle soorten groenten met name boerenkool, spinazie, spruitjes en broccoli.

· Wortels en andere oranje groente- en fruitsoorten zoals mango’s, pompoen etc. Er zit veel bètacaroteen (wat wordt omgezet in vitamine A omgezet in ons lichaam) in deze toppers. Een tekort hieraan kan bijdragen aan het ontstaan van acne en andere huidaandoeningen.

· Spirulina-poeder. Dit is een krachtig poeder gemaakt van algen. Klinkt wellicht niet heel lekker (en dat is het ook niet ;)) maar het is enorm rijk aan plantaardige eiwitten, gezonde vetzuren en B-vitamines. Vermom de uitgesproken smaak door het in kleine hoeveelheden door smoothies en dadelballetjes te doen.

· Water. Hydratatie is enorm belangrijk! Probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken om je huid te hydrateren en soepel te houden en vermijd (teveel) cafeïne of alcohol.

Om het je gemakkelijker te maken deze voedingsmiddelen binnen te krijgen, heb ik een ‘Glowing Beauty Shake’ samengesteld. Zet deze romige shake op het menu en je weet zeker dat je allerlei goeds binnenkrijgt voor een stralende huid!
Foto Shake
Glowing Beauty Shake
Je hebt nodig (voor 1 portie):
100 ml (kokos)water
75 ml volvette kokosmelk
1 rijpe, gepelde banaan of 3-5 (ontpitte) Medjoul dadels 2 handen (gewassen) spinazie
1 wortel, in kleine stukjes gesneden
100 gram blauwe bessen (uit de diepvries)
1 eetlepel pompoenpitten
1 eetlepel chiazaadje1/2e theelepel kaneel
1 eetlepel raw cacao poeder
optioneel: 1 theelepel spirulina poeder

Om de smoothie te maken doe je simpelweg alle ingrediënten in een blender en laat deze draaien totdat er een romige smoothie (zonder stukjes) is ontstaan. Vind je de smoothie te dik? Voeg dan extra (kokos)water of plantaardige melk toe. Houd je van een koude, milkshake-achtige smoothie? Blend dan een paar ijsblokjes mee en kies voor bevroren blauwe bessen en banaan. Houd je van zoet? Voeg dan extra dadels of biologische honing toe en gebruik een extra rijpe (gespikkelde) banaan. Een ideaal ‘drinkontbijt’!

Tip: de poeders en zaden zijn allemaal verkrijgbaar bij de meeste biologische supermarkten, reformzaken of online. Medjoul dadels vind je op de versafdeling van de meeste supermarkten of in Turkse winkels.”

Wil je meer weten over gezonde voeding en voeding in relatie tot een gezonde huid? Neem dan eens een kijkje op Marianne haar website: http://www.personalfoodcoaching.nl. Je vindt hier veel recepten en achtergrondinformatie. Ook biedt ze klanten van Peeling & Healing 10% korting op het kant-en-klare 4-wekenplan Puur Gezond & Slank én het Detox dossier. Meer informatie hierover vind je hier: https://personalfoodcoaching.nl/mogelijkheden/
Heb je interesse in deze dossiers? Stuur dan een mailtje naar marianne@personalfoodcoaching.nl waarin je aangeeft klant van Peeling & Healing te zijn.