Hoestdrank/ Tijm

Wist je dat je heel makkelijk zelf een hoestdrankje kan maken als je een tijmplantje koopt of in de tuin hebt staan? Kijk o.a. maar eens naar de ingrediënten op hoestdrankjes dan zul je zien dat tijm een belangrijk ingrediënt is tegen keelpijn.

Ingrediënten:
5 gram (gedroogde) tijm
300 ml water
suiker of kokosbloesemsuiker

Breng het water met de tijm in een pannetje aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Giet het water (lijkt nu op donkere thee) door een zeef in een maatbeker (laatste beetje vocht uit de tijm persen) en kijk hoeveel vocht je over hebt gehouden. Als dit bijvoorbeeld 200 ml water is, dan heb je straks 200 gram suiker nodig, is de hoeveelheid 250 ml, dan heb je 250 gram suiker nodig etc.
Giet de ‘thee’ terug in het pannetje en voeg de juiste hoeveelheid suiker toe. Laat het even een paar minuten koken en daarna afkoelen. De hoestdrank in een schone glazen fles op een donkere en koele plek bewaren. Het is handig om lege hoestdrankflesjes te bewaren voor dit soort recepten.
Dosering: voor volwassenen 3 keer per dag 1 eetlepel en voor kinderen 3 keer per dag 1 theelepel.

Tijmthee
Als je dan toch bezig bent kan je voor jezelf ook een lekker kopje tijmthee zetten voor een goede weerstand! Gebruik een eetlepel tijm of 2 takjes tijm in een glas gekookt water. Ook heel lekker om te combineren met gember en honing. Let op: drink niet meer dan 1 kopje kruidenthee per dag.

Voordelen van Tijm
Tijm is een bijzonder geneeskrachtig plantje en heeft een antibacteriële werking. Tijmthee wordt gebruikt om vele soorten klachten te verlichten, zoals diarree, buikpijn, hoofdpijn, verkoudheid en keelpijn. Tijm zit boordevol vitamine A en C wat helpt om je weerstand te versterken. Daarnaast werkt het zuiverend voor de (acne) huid. Tevens bevat het een grote hoeveelheid antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en de celvernieuwing stimuleren. Het verminderd daardoor tekenen van huidveroudering. Dus doe er je voordeel mee ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s